Achtergrond Achtergrond Achtergrond Achtergrond Achtergrond Achtergrond Achtergrond
     


Een warmwaterapparaat op gas, de Geiser

Een geiser, de ouderwetse maar bewezen warmwatervoorziening.

een geiser is een apparaat dat water verwarmt met behulp van de verbranding van aardgas of butaan/propaangas. De geiser bestaat in twee varianten, de opengeiser en de gesloten geiser.

De open geiser

Een open geiser verbrand gas en gebruikt hiervoor de zuurstof uit de ruimte waar deze is opgehangen. De rookgassen zullen door natuurlijke trek moeten worden afgevoerd en dus altijd verticaal moeten worden afgevoerd. Dit betekent dat er in de ruimte van de geiser heel goed gebruik moet kunnen worden gemaakt van de zuurstof, en dus voldoende moet worden geventileerd. Ook is het het beste de geiser niet te verstoppen achter een keukenkastje, zelfs niet wanneer de bodem van het kastje is verwijderd. Wanneer er niet op de juiste manier zuurstof wordt verstrekt aan de geiser zal deze voor de verbranding niet voldoende zuurstof of de al verbrande gassen gebruiken voor de zuurstof. Hierbij heeft u kans dat er een onvolledige verbranding optreedt. Hierbij kan er een koolmonoxide ontstaan die schadelijk is voor uw gezondheid. De meeste geisers zijn hiertegen beveiligd, maar laat u goed voorlichten of in uw situatie niet beter gekeken kan worden naar een gesloten variant.

De gesloten geiser

Een gesloten geiser maakt gebruik van een ventilator die de rookgassen die ontstaan naar buiten blaast. Dezelfde afvoer gebruikt de buitenste pijp van de afvoer voor het aanzuigen van verse zuurstof voor de verbranding. Dit houd in dat deze variant geen gebruik maakt van de zuurstof in de ruimte waar hij is opgehangen. Deze variant van de geiser is dus een stuk veiliger dan de open variant. Door de ventilator en de verschillende onderdelen hier omheen is deze variant een stuk duurder dan de open uitvoering. In sommige gevallen is daarom ook de mogelijkheid een CVketel op te hangen ipv een geiser.

Een CVketel als geiser

Een CVketel kan gebruikt worden als een geiser. Vooral de ketels van Intergas kunnen hiervoor dienst doen. Bij de meeste merken zult u een CV circuit moeten hebben om de ketel te laten functioneren, maar bij intergas kunt u deze gewoon als geier aansluiten en deze zal uw water verwarmen. Het grote voordeel is dat u zelf een CW klasse kunt kiezen die meer zal leveren dan de gemiddelde badgeiser. Mocht u warmtebron het onverhoopt begeven dan kunt u de intergas alsnog aansluiten op een aantal radiatoren en u heeft direct een werkende combiketel.

meer info? 0302920082
VOLGENDE ->